Wednesday 28 March 2012

E riscant sa folosim piese si accesorii auto ieftine?

Din pacate, la un moment dat vom ajunge in situatia de a trebui sa cumparam piese auto noi pentru masina. Fie ca e vorba de o defectiune clara a actualelor componente in urma unui accident sau alt tip de eveniment neprevazut, fie ca e vorba de faptul ca piesele sunt atat de uzate incat fac experienta sofatului o corvoada chiar periculoasa, ne vedem pusi in fata faptului implinit: trebuie sa mergem la un service auto pentru o verificare complete si, sa speram, o evaluare care nu ne va spulbera finantele pe urmatorul an.

Adevarul e ca piesele si accesoriile auto pot fi foarte costisitoare si intr-un climat general de recesiune economica, in care locurile de munca sunt din ce in ce mai nesigure, nu ne simtim foarte in masura sa cheltuim sume mari (pe care poate nici nu le avem) pe componente auto. Cu toate astea, trebuie tinut cont de faptul ca o masina functionala si sigura are nevoie de accesorii si componente de calitate. O singura componenta care cedeaza in angrenajul unei masini poate sa duca la accidente nefericite si adesea componentele mai ieftine, care pot parea “dealuri”, pot sa cauzeze defectiuni neasteptate. Si daca asta se intampla pe o autostrada aglomerata, la ora de varf, urmarile pot fi chiar catastrofale. Un caz special e acela cand asigurarea auto acopera costurile de reparatie.

 Pentru a obtine o afacere cat mai buna din relatia cu casa de asigurari, trebuie sa cititi foarte bine contractul si sa stiti foarte clar ce tip de despagubiri si reparatii puteti solicita in baza contractului. Cele mai multe companii de asigurare vor incerca sa investeasca sume cat mai mici in repararea masinii, pentru ca astfel profitul lor poate fi mai mare. Astfel, companiile si unii parteneri din retelele de ateliere auto for folosi piese mai ieftine si de mai proasta calitate, in baza contractului incheiat cu clientul. Pe cat posibil, incercati sa semnati contracte care prevad folosirea unor accesorii si piese originale, livrate chiar de companiile care au produs si masinile.

Aceste componente sunt intr-adevar mai scumpe pe piata libera, dar sunt mult mult mai de calitate si vor rezista mai mult timp. Piesele “vrac”, pe de alta parte, produse de terti, pot fi intr-adevar ceva mai ieftine, dar performantele sunt mai scazute. Uneori, e doar o problema de perseverenta si curaj, in sensul ca trebuie sa va impuneti punctul de vedere in fata angajatilor companiilor de asigurari si sa insistati pentru cel mai bun tip de reparatii care va este garantat de contract. Daca trebuie sa reparati masina fara ajutor de la o companie de asigurari, aveti de asemenea doua optiuni. Puteti cumpara piese auto noi si relativ scumpe de la magazine auto, dar macar aveti garantia, si la propriu si la figurat, ca acele piese vor functiona cum trebuie cel putin cativa ani. Apoi, mai e alternativa de a cumpara piese auto la mana a doua. Sunt multe astfel de ateliere, care se ocupa cu dezmembrarea masinilor iesite din uz sau cu importul de piese din strainatate.

 Pe cat posibil, e recomandat sa discutati cu un importator de accesorii auto sau piese cu o oarecare reputatie si traditie. De regula, aceste surse sunt mult mai de incredere si, chiar daca trebuie sa platiti sensibil in plus pentru o anumita piesa, aveti mai multa siguranta si performanta la volan.


huse auto, huse auto

No comments:

Post a Comment